A címzett e-mail címe:


Az ön e-mail címe:


Az ön üzenete:
Elküld
LEVELÉT TOVÁBBÍTOTTUK A MEGADOTT E-MAIL CÍMRE
bezár

Könyvajánló

 • Lakossági adományok és önkéntes tevékenységek, 2005

  Önkéntes Központ Alapítvány, Nonprofit Kutatócsoport Egyesület; Szerzők: Czike-Kuti
 • Agglomerációs füzetek I. és II.

  EMLA Egyesület és Tavirózsa Egyesület, 2008 illetve 2009; Szerző: Tatár Sándor
 • Mitől döglik a légy? Kiskáté a környezeti ügyekben való tájékoztatásról

  Független Ökológiai Központ, Budapest 2003.; Szerzők: Babai Tamás – Kovács Bence
 • Helyi érdek, helyi érték

  Ökotárs Alapítvány, 2008.; Szerzők: Bullain Nilda, Csanády Dániel
 • A túlélés titkai

  Élő Föld Kft. 2006; Szerző: Szentesy E. András

Linkajánló

Zöld akció

Több mint 70 ezer civil szervezet (egyesület, alapítvány) van Magyarországon.

A civil szervezetekben legalább félmillió önkéntes és százezer munkavállaló (fizetett alkalmazott) dolgozik, közöttük számos a hátrányos helyzetű ember.

Az erős civil szféra – gyors alkalmazkodóképességénél és közvetlen tapasztalatainál, kapcsolatainál fogva – lényeges szereplője a fenntartható fejlődésnek.

A civil szervezetek nagyjából 10-10%-a az oktatás, a sport,a szabadidő és kultúra támogatásának céljára alakult, mintegy 1400 azonban elsősorban vagy kizárólagosan a környezet védelmére. A zöld civil szervezetek tizede már 1990 előtt létezett, és fontos szerepet játszott a rendszerváltozásban. A dunai vízlépcsők megépítése elleni szervezkedés, fellépés egyike volt (egyike lehetett) az akkori társadalmi rend elleni tiltakozásnak. A zöld civil szervezetek többsége 15-20 éves múlttal bír. Munkájuk értékválasztáson alapul. Szakértői szinten és utcán védik a környezeti érdekeket, nevelnek, természetvédelemben segítik az állami erőfeszítéseket, kutatnak, és legfőképpen: sokszínű civil közösségek alkotói.

1991 óta minden tavasszal (tavaszi zsendüléskor) megrendezik országos találkozójukat (Zöld OT). "A találkozások alkalmat jelentenek az információ cserére, a szakmai és az informális kapcsolatok teremtésére és ápolására, valamint a közös irányvonal és cselekvés meghatározására."

A nem haszonérdekelt (nonprofit), társadalmi, közösségi önszerveződések gyakran a legfontosabb képviselői, érdekérvényesítői a környezetvédelemnek és a hátrányos helyzetű csoportoknak is.
 • A zöld civilek az egyik legjobban, és demokratikusan (ön)szervezett mozgalom itthon. Alkalmas arra, hogy bárki megtapasztalja az egyenjogúságot, az együttműködést, a közös érdekek megvédésének hangosabb és csendesebb útjait.
 • Kifejezted-e már valaha aláírásoddal, levelezőlap feladással, internetes szavazattal, esetleg demonstrációval nemtetszésedet a környezet állapota miatt? Hát a tetszésedet?! Tedd meg legalább évente! Előbb azonban tájékozódj, minél pontosabban ismerd meg a helyzetet. Ne ugorj be minden netes felhívásnak: van közöttük álcázott reklám, spam vagy hiba is!
 • Saját érdeklődésed és vérmérsékleted szerint keress önkéntes tevékenységi lehetőséget, havonta néhány órára!
 • Ha Te magad ismersz érdeklődő, sok szabadidővel rendelkező, akárhány éves, de agilis embert, próbáld bevonni valamely környezetvédő akcióba!
 • A közös akció, közös tett önmagában is fontos a fenntartható fejlődéshez. Ha nehéznek érzed az együttgondolkodást, összefogást, cselekvést, talán csak az az oka, hogy túl sokan keresik magukban a jövőt. Segíts az embereknek megtalálni a közösség értékét és élvezetét!
 • Vidéken élő, Budapesten tanuló egyetemisták telekocsi szolgáltatást szervező internetes honlapot hoztak létre. Lakóhelyeden és munkahelyeden is lehet telekocsit szervezni, próbáld ki!
 • Lakóhelyeden és munkahelyeden, vagy a gyerekek iskolája környékén – tehát mindenképpen olyan helyszínen, ahol naponta megfordulsz – keress együttműködést a napi feladatok közös teljesítéséhez!
 • A bevált emberi kapcsolatokat ápolni kell. Ezt szolgálják – ha más ötleted nincs – az éves ünnepkörhöz tartozó üdvözlési formák, függetlenül attól, hogy azok képeslapon, neten vagy telefonon jelennek meg.
 • Zöld akciókat a közszolgáltatás is szervez. A települési önkormányzat, az iskolaigazgatók, a minisztériumok és hatósági szerveik, sőt, a pártok is élnek az önkéntesség, és a közös környezeti érdekekért felelősséget érzők erejével, építenek érdeklődésükre.
 • Zöld akciókat természetesen cégek is szerveznek.
 • A civil cselekvésben az önkormányzattal való kapcsolatkeresés általában fontos. A testület a – jó esetben közösségi - politika megformálója, míg a közösség ügyeinek intézése a hivatal hatásköre. Fontos velük megismerkedni.
 • A zöld civileket ügyfélként meg kell hallgatni szinte minden ügyben. Például a települést érintő terveknek már az előkészítésébe be kell őket vonni. A civil szervezetek egymás közötti kapcsolati tőkéje segíti a fiatalok és a tapasztalatlanok felkészülését erre a munkára.

Akcióötletek:
 • Helyi termelők, helyi termékek, biotermékek megismertetése a lakossággal – karöltve a termelőkkel.
 • Helyi fesztiválokon részvétel – karöltve az önkormányzattal.
 • Alternatív közlekedési lehetőségek megteremtése – kerékpárral a munkába, iskolába akciók szervezése.
 • Helyi védettségre érdemes természeti területek védelmének kezdeményezése az önkormányzatnál, természeti értékeket bemutató kutatótábor vagy nyári tábor szervezése – az önkormányzattal és az iskolával közösen.
 • Támogass egy jó kezdeményezést "pusztán" a pénzeddel! Magánemberként hozzájárulhatsz egy indiai leánygyermek egy éves tanulmányi költségeihez. Ez az összeg annyi, mint idehaza egy hónapi minimálbér. Cégedet is meggyőzheted, hogy a társadalmi felelősségvállalás programot ezen a téren valósítsátok meg.
 • Hazai pályán is van mit tenni. Alapítványok, egyesületek keresnek időadományt, anyagi, adományi vagy szakértői segítséget a társadalmi problémák egy-egy szeletére.
VISSZA NORMÁL NÉZETBE