A címzett e-mail címe:


Az ön e-mail címe:


Az ön üzenete:
Elküld
LEVELÉT TOVÁBBÍTOTTUK A MEGADOTT E-MAIL CÍMRE
bezár

Gyermeknevelés

A család értékek mentén nevel. A legfőbb érték az élet, az egészség, az erkölcs, a tisztesség és az olyan akarat szabadsága, mely nem sérti mások szabadságát. Gyermekeink neveléséhez nélkülözhetetlen a közösségi lét, a tisztelet, a természet szeretet, a tudatos – környezettudatos – gondolkodás és cselekvés és a, mértéktartó, takarékos életvitel.

Gyermeked, ha van, tudod, miért a "szemed fénye". Ha még nincs, majd át fogod élni, mit is jelent ez a Te számodra. A gyermek nemcsak a családé, a gyermek kissé mindannyiunké, a gyermekteleneké is. Igyekeznünk kell biztonságot és jövőt adnunk nekik, ők fognak idős korunkban biztonságot és értelmet adni a mi életünknek. A gyermeknevelés felelősségteljes, nagy feladat, szép hivatás. Igyekezz minél környezettudatosabbá tenni családod életét, hogy a mintát a gyermekeid szinte az anyatejjel szívják magukba!
 • Mivel Magyarország a világ országainak azon kevesebb, mint tizedéhez tartozik, ahol fogy a népesség, egyszerre kell mindenkinek ismernie a globális népességrobbanás gondját és a helyi, országos közösség fennmaradásának célját. A fogantatás és a megszületett gyermekek felnevelése saját jogod és kötelességed. Tudatosítsd azonban magadban a túlnépesedés problémakörét: mi is annak a világnak a részei vagyunk, mely a Föld 20 százalékán élve a források 80 százalékát használja.
 • A gyermek a szobatisztaság eléréséig pelenkázásra szorul. A pelenka eldobós változatai a papír és műanyag alapanyaguk, majd a szemétté válásuk miatt okoznak gondot. A régi textilpelenkákat felváltotta a textil nadrágpelenka. Tudjad, textilben is lehet boldog a baba!
 • A nulla hulladék megoldás a pelenka nélkül cseperedő kicsi, ami csakis kölcsönös kommunikáción, szoktatáson alapul. A baba csecsemőként leadott finom jelzéseit és a szülők figyelmét, rendszeres és következetes magatartását igényli.
 • Az újszülött legfontosabb tápláléka az anyatej. A szoptatás számtalan előnye között szerepel, hogy ez a legtermészetesebb táplálék a baba számára, védi a gyermek immunrendszerét és elmélyíti az anya-gyermek kapcsolatot.
 • Minél egyszerűbb és minél kevésbé feldolgozott ételek és italok szerepeljenek a gyermek étlapján!
 • A babakelengye összeállítása érdekében vedd igénybe barátaid, ismerőseid segítségét!
 • Beszélgess, magzattal, kamasszal egyaránt!
 • A társas készségek, játéktevékenységek és alkalmak kihagyhatatlan elemei a nevelésnek. Légy partner a gyermeked és barátai szervezkedésében, próbáld megteremteni játékaik kereteit.
 • A gyermek bölcsődei, óvodai, iskolai közösségbe kerülésekor találkozik, szembesül a külvilággal. Fontos, hogy ez a külvilág legalább értékrendjében ne legyen ellentétes az otthoni világgal,. Az intézmény megválasztásával befolyásolni tudja a család, milyen közösségi hatások érik csemetéjét. Tartsd szem előtt azt, hogy ezek a hatások erősítsék és ne gyengítsék az otthoni (zöld) mintákat!
 • Alsótagozatos gyermek szülőjeként, nagyszülőjeként sokat segíthetsz a környezettudatos nevelésben. Légy partneri viszonyban a pedagógusokkal.
 • Felsőtagozatos gyermek szülője, nagyszülője szakmai vagy foglalkozásbeli érdeklődést kelthet a gyerekekben, természetesen figyelve az egészségvédelmi és környezetvédelmi szempontokra.
 • Családi program? Minden egyes gyermeked érdeklődése mentén szervezz legalább egyszer szabadidős vagy ismeretterjesztő programokat az egész család számára. Van úgy, hogy a gyermek házi feladata adja (levélgyűjtemény, kőzetgyűjtemény) a legjobb ötleteket.
VISSZA NORMÁL NÉZETBE