A címzett e-mail címe:


Az ön e-mail címe:


Az ön üzenete:
Elküld
LEVELÉT TOVÁBBÍTOTTUK A MEGADOTT E-MAIL CÍMRE
bezár

Fűtés - hűtés

Mindennapi életünk nem képzelhető el energia nélkül. A tisztálkodáshoz, a mosáshoz, a takarításhoz, a világításhoz, a főzéshez és a háztartási gépeink használatához elektromos áramra valamint gázra van szükség. A főzés, a vízmelegítés és fűtés fosszilis energiákkal közvetlenül is megoldható, a gépek működése és a világítás azonban elektromos energiát igényel.
 • Egy háztartás energiafelhasználásának döntő többségét a fűtés igényli, ez okozza a legnagyobb környezetromlást a Földön. A környezetromlások legfeltűnőbb tünetei a levegőszennyezés, és a klímaváltozás. Legtöbbször az ipari üzemek számlájára írják a nagy szennyezéseket, pedig azok nem termelnének annyit, ha nem lenne rá igény.
 • Energiaforrásaink nem végtelenek. A megújulók sem azok, mivel a felhasználásuk jelenlegi szintje és módja kiegyenlítetlen környezetromlásokat okoz. Ismerkedj meg az energiaforrásokkal jobban!

 • Tűzre-vízre vigyázzatok! A Földet ne hagyjátok! Energiából kevesebb is elegendő! Ne igényeid, hanem szükségleteid szerint gazdálkodj az energiával, különösen a fűtési és hűtési energiával.
 • Hőszigetelés révén tudod legegyszerűbben a legnagyobb megtakarítást elérni.
 • Az ajtókon, ablakokon még a dupla üvegezés esetén is megszökhet a szobába vezetett hő egynegyede. Ne hagyd!
 • A rendkívül nagy fogyasztású légkondícionáló beépítése helyett tedd hűvössé a lakásodat természetbarát módszerekkel: például árnyékolók, redőnyök felszerelésével.
 • Magyarországon lakásainkat fűteni kell, ez alapszükséglet. A fűtéstechnika – szerencsére – nagyon gyorsan fejlődik. Az alábbi tanácsokat egészítsd ki a folyamatosan frissülő szakértői honlapok információival! Az egyedi fűtéseknél a fűtőberendezés a fűtött helyiségben található (kandalló, kályha, gázkonvektor, fali melegítő, hőtárolós elektromos kályha).
 • A cserépkályhák tüzelőanyaga fa, barnaszénbrikett, földgáz. Akár megújuló a fűtőanyag, akár nem - a hőérzet nagyon kellemes. A hatásfokuk 65-75% között mozog., sajnos alig szabályozhatóak.
 • A gáz-helyiségfűtő konvektor kéménybe van kötve vagy parapetes.
 • Az elektromos fűtőberendezések fogyasztják a háztartásban a legtöbb áramot.
 • A központi fűtéseknél a ház valamennyi helyiségét azonos hőtermelő látja el, a helyiségekben elhelyezett fűtőtestek (radiátor, padlófűtés, falfűtés) csövek kötik össze a kazánnal. A csövekben általában víz szállítja a hőt.
 • A hőtermelő berendezések között vannak kifejezetten környezetbarátok is. A napkollektor vizet, vagy levegőt melegít a napenergia hasznosításával. Az így nyert hővel fűteni is lehet. A napenergia áprilistól októberig szinte a teljes melegvízigényt ki tudja elégíteni, átmeneti időszakban a fűtés 20-30%-át képes fedezni. A leghidegebb téli hónapokban (novembertől áprilisig) csak a szükséges energia néhány százalékát adja. A napkollektor éves használati melegvíz-igényed 60-70 százalékát fedezi "csak", mivel nem mindig képes a megfelelő hőfokra melegíteni.
 • A napelemek elektromos áramot termelnek. A napelemet csatlakoztathatod a villamosenergia-hálózatra (visszafelé forgatva a villanyórádat), vagy tölthetsz vele akkumulátort.
 • Biomasszát adnak a növények, termések, mezőgazdasági melléktermékek, növényi és állati hulladékok. Biomasszát hasznosítasz, ha fatüzeléses kályhád, kazánod van, és akkor is, ha városodban a hőközpontot a közeli szennyvíztelep és komposztálóüzem biogázával fűtik. Lássuk az otthoni megoldásokat!
 • Fűts a nappal! Ehhez a melegvízkészítéshez szükséges felület többszörösét kell felszerelni. Egy átlagos épület hőenergia-szükségletének 10-20%-a fedezhető velük. Gondosan válaszd meg a kazánt, hogy alacsonyan tudd tartani az üzemi hőmérsékletet és a fogyasztást. Például egy kondenzációs kazán már önmagában 15-20% gázmegtakarítást eredményezhet egy hagyományos gázkazánhoz képest.
 • Távfűtés esetén is lehetsz környezettudatos, és hatékony. Az ország teljes lakásállományának közel 16%-a távfűtött, ami az ország összes energiafelhasználásában mintegy 5%-ot jelent. A lakótelepek hőfogyasztása gyakorlatilag nem szabályozható. A lakók egyet nem értése és eltérő anyagi lehetőségei miatt nehéz az épületek rossz hőszigetelésén javítani, és a lakásonkénti mérést kivitelezni. A problémák nem a távfűtésből, hanem az épületek állapotából, és az együttműködés hiányából fakadnak.
 • Melegvizes takarékossági lehetőségek:
 • Akik a villamos energiát tiszta energiának tartják, csak az áram háztartási felhasználását ismerik, gyártását nem. Figyelem, az erőművek csak annyi villamos energiát gyártanak, amennyit az emberek megvásárolnak! Mivel itthon az atomenergia a villamos energia egyik legnagyobb, ráadásul látszólag globális piactól független forrása, sokan érvelnek az atomenergia hasznosítás fejlesztése mellett. Azonban a nemzetbiztonsági kockázatokat jelentő, súlyosan szennyező radioaktív hulladékokat termelő az atomerőművek üzemanyagát Magyarország folyamatosan importálja. Az atomerőmű nagyaktivitású hulladékainak sorsáról nincs koncepciónk, azokat jelenleg a paksi atomerőmű területén őrzik. Az atomszemét nemcsak ma, hanem a jövőben is problémát fog okozni, hiszen a több százezer évig szennyező kiégett fűtőelemek kezelése óriási kiadásokat hagy örökül unokáinkra.
 • A hulladék energetikai célú égetése, azaz a benne tárolt hőenergia hasznosítása kockázatos, és számos konfliktust hordoz magában. Egyre gyakrabban találkozhatsz evvel a témával a hírekben, politikai üzenetekben. A tájékozatlanságból adódóan azok is megpróbálkoznak otthoni, kályhás vagy kazános égetéssel, akik hallottak már e tevékenység mérgező hatásairól. A műanyag alacsony hőmérsékletű égetése során mérgező füstgázok keletkeznek (ebben az esetben több száz fok is alacsony).
 • Tudod, hogy melyek a primer energiahordozók?
VISSZA NORMÁL NÉZETBE