A címzett e-mail címe:


Az ön e-mail címe:


Az ön üzenete:
Elküld
LEVELÉT TOVÁBBÍTOTTUK A MEGADOTT E-MAIL CÍMRE
bezár

Barátságos közlekedés

A közlekedés nagy szabadságérzetet ad. A közlekedés motorizált formái ugyanakkor a második legerősebb környezet használó tevékenységünk (az első a lakás).
  • Egyéni, családi szinten 45%-ban felel az energia felhasználásért, és 80%-ban a levegőt szennyező anyagok kibocsátásáért, mintegy 25%-ban az emberi eredetű széndioxid kibocsátásért (és 20%-ban az összes üvegházgáz-kibocsátásért, azaz az üvegházhatásért), és a leggyakoribb haláloka a fiatal felnőtteknek. Mindösszesen a legnagyobb környezeti kockázatot jelenti.
  • Nem minden veszélyes, ami büdös. És sajnos nem minden veszélyes anyagot lehet kiszagolni vagy észrevenni.
  • A kerékpározás egyszerre környezetbarát (nem bocsát ki üvegházhatást okozó gázokat vagy azbesztes fékpofa port stb.), emberbarát (ismerkedésre, kapcsolattartásra lehetőség, nem veszélyeztet másokat) és egészséges módja a helyváltoztatásnak.
  • Távmunka, az otthon teljesített fizetett munkakör kiváltja vagy nagymértékben csökkenti az utazást.
  • A városi és a vidéki lakosok között látszólag ellentét van, ha a sokféle forgalomcsillapításról van szó. Sokszor az autózó városlakók is értelmetlen korlátozásnak, szabadságuk csorbításának érzik a szmogriadót, a behajtási tilalmakat, a magas parkolási díjat. Fontos, hogy mindenki értse a közlekedési korlátozásokat.
  • Közhely ma már, hogy a járműforgalom, mint folyadék, mindig kitölti a rendelkezésére álló teret. Autózni belterületen néha elkerülhetetlennek tűnik, csakúgy, mint a dugó. Próbáld meg mégis elkerülni!
  • Vezess környezettudatosan! Ökovezetésnek nevezik ma a lassabb, egyenletes sebességgel haladó, felesleges fékezést és gyorsítást mellőző, kevésbé balesetveszélyes és persze az üzemanyag takarékos vezetési stílust
  • Ha mégis új autót keresel, jelenleg még nem az alternatív üzemanyagú autók a legkevésbé környezetterhelők, hanem a 90g/km vagy ennél is kevesebb széndioxidot kibocsátó hagyományos meghajtású autók. Az autóipar az elmúlt évtizedben már kénytelen volt figyelembe venni a könnyen, gyorsan és olcsón elérhető szénalapú üzemanyagok kockázatait, és viszonylag gyorsan (a műszaki tudáshoz képest azonban lassan) fejlődött. Az alternatív meghajtásúak jellemzően nagyméretűek, a nagy vásárlóerejű fogyasztók számára készülnek: azaz pusztán a méretük miatt felesleges környezetterheléseik vannak. A sokféle alternatív üzemanyag egyrészt függetlenebbé teszi a közlekedést a fosszilis szénhidrogén-forrásoktól, másrészt teret ad majd közülük a komplex szempontok szerint is legjobb technológiák kialakulásának. Jelenlegi környezeti megfelelőségi rangsoruk: 1.: hibrid meghajtás; 2.: elektromos autó; 3.: (gázüzemű) CNG-LPG-meghajtás; 4.: (bio)etanol; 5.: hidrogénmeghajtás (üzemanyagcella); 6.: biodízel.
VISSZA NORMÁL NÉZETBE